13 grudnia w Warszawie

13 grudnia to dzień, w którym od 35 lat szczególnie pamiętamy o ofiarach Stanu Wojennego. Jednak zamiast pod pomnikami w roku 2016 Leśna Solidarność spędziła w Warszawie uczestnicząc w posiedzeniu połączonych komisji: Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa, gdzie na sali im. Wojciecha Trąmpczyńskiego rozpatrywany był rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy ? Prawo łowieckie (druk nr 1042).

Na sali było obecnych ponad 100 leśników, pod murami Sejmu było nas jeszcze kilkuset.

Podczas obrad pozwolono wypowiedzieć się stronie społecznej, w tym związkom zawodowym działającym w LP. W imieniu Leśnej Solidarności głos zabrali: Piotr Lutyk, Grażyna Zagrobelna, Jacek Cichocki. Wypowiadali się również Koledzy ze Związku Leśników Polskich RP.

Niejednoznaczne stanowisko zaprezentował PZŁ. Przeciw projektowi wypowiedziały się organizacje pozarządowe.

Podjęto decyzję o kontynuacji prac w podkomisji, spotkanie ma się odbyć 9 stycznia 2017 roku. Strona związkowa wskazała gotowość wypracowania propozycji do nowelizacji Prawa Łowieckiego.

przechwytywanie

przechwytywanie1