37 Rocznica wybuchu Stanu Wojennego.

13 grudnia 2018 r. w 37 rocznicę wybuchu Stanu Wojennego, przedstawiciele Regionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „Solidarność” w Pile, w tym nasz poczet sztandarowy uczestniczyli w obchodach, między innymi w uroczystej mszy, która sprawowana była w kościele pw. Świętej Rodziny w Pile o godzinie 18.00. W kazaniu poruszone zostały istotne kwestie znaczenia słowa „Solidarność” w kontekście jego etymologicznego znaczenia i wprowadzaniu w praktycznej codzienności ideałów największego ruchu społecznego naszych czasów jakim jest niewątpliwie Organizacja Związkowa, której mamy zaszczyt być członkami…

Poza leśnikami, aktywnie uczestniczyli w obchodach przedstawiciele wszystkich branż zrzeszonych w Niezależnym Samorządnym Związku Zawodowym „Solidarność” – niosąc lekkie jak mówi Pismo Święte brzemię odpowiedzialności za przeszłość, teraźniejszość i przyszłość ludzi pracy w naszym kraju.

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” jest obecnie największą w Polsce organizacją pracowników.

Nasza historia rozpoczęła się w 1980 r. kiedy robotnicy podjęli walkę o godne życie, o prawo do wyrażania swoich poglądów o wolność. W tamtych czasach za upominanie się o swoje prawa groziły represje.

Dzięki odwadze i niezłomnej postawie tysięcy ludzi, których połączyła „Solidarność”, Polska odzyskała niepodległość. Dzisiaj podróżujemy po Europie bez granic, możemy studiować czy podejmować pracę w wielu krajach Unii Europejskiej, komunikujemy się ze światem bez żadnych ograniczeń.

Dzisiaj NSZZ „Solidarność” to największy w naszym kraju związek zawodowy. Mamy wiedzę i doświadczenie, które pomagają pracownikom w relacjach z pracodawcą. Dzięki temu, że jesteśmy zorganizowani na zasadzie terytorialno – branżowej, jesteśmy w całej Polsce. Nasze struktury terytorialne to: organizacje zakładowe, międzyzakładowe i regiony a struktury branżowe to: krajowe i regionalne sekretariaty branżowe oraz krajowe, międzyregionalne i regionalne sekcje branżowe.

Jesteś pracownikiem i chcesz mieć wpływ na swoje życie, na to w jakich warunkach i za ile pracujesz?

Dołącz do nas!!

NSZZ „Solidarność” jest głosem ludzi pracy, a od Ciebie zależy, czy ten głos będzie silniejszy. Krajowa i Regionalna Sekcja Pracowników Leśnictwa NSZZ „Solidarność”, czeka właśnie na Ciebie!

Napisz: dariusz.dyl.rspl.pila@gmail.com

13 grudnia 1981 roku uśmiercono nadzieję