Obchody Poznańskiego Czerwca 1956 roku w Pile

czerwiec 56

Stowarzyszenie EFFATA, Wielkopolskie Muzeum Niepodległości w Poznaniu, Wielkopolska ?Solidarność? Oddział w Pile pod honorowym patronatem Marcina Porzucka Posła na Sejm RP i Eligiusza Komarowskiego Starosty Pilskiego w dniu 27 czerwca zorganizowali w Pile jeden z elementów obchodów 60. rocznicy Poznańskiego Czerwca 1956 roku.

O godzinie 18:00 w Młodzieżowym Domu Kultury została otwarta wystawa pt.: POZNAŃSKI CZERWIEC ?56 . Gościem honorowym była uczestniczka Powstania Poznańskiego trzykrotnie ranna w dniu 28 czerwca 1956 roku Pani Aleksandra Snadna Bogdan. Na spotkaniu z mieszkańcami Piły Pani Aleksandra dzieliła się wspomnieniami z tego tragicznego dnia.

W trakcie spotkania Pani Aleksandra na mocy Uchwały nr 22/2016 Prezydium Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ ?Solidarność? z dnia 13 czerwca 2016 r. została uhonorowana statuetką Przyjaciel Solidarności. Statuetkę w imieniu Regionu Wielkopolska NSZZ ?S? wręczyli przedstawiciele Oddziału Piła Marzena Wojciechowska, Krzysztof Nagórski i Adam Dopierała.

Tekst Adma Dopierała, Źródło http://solidarnosc.poznan.pl/

29062016Pila