Posiedzenie Rady KSPL NSZZ Solidarność

W dniach 16-17 maja 2017 roku na terenie naszej Dyrekcji w Sypniewie koło Margonina odbyło się posiedzenie Rady Krajowej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ Solidarność poszerzone o Regionalną Sekcję pracowników Leśnictwa w Pile NSZZ Solidarność.

Przechwytywanie 2

W części pierwszej spotkania uczestniczył Dyrektor RDLP w Pile Pan Ryszard Standio.

Ważną częścią spotkania było odznaczenie naszego Kolegi Edmunda Gniota, którego uhonorowano odznaczaniem „Zasłużony dla Krajowej Sekcji pracowników Leśnictwa NSZZ Solidarność”. Kolega Edmund jest emerytowanym pracownikiem Nadleśnictwa Złotów, swoją działalnością związkową daje przykład kolejnym pokoleniom jakim człowiekiem może być każdy z nas. Nadal jest członkiem NSZZ Solidarność Pracowników Leśnych przy Nadleśnictwie Złotów.

Przechwytywanie 1Tematem przewodnim spotkania było zjawisko mobbingu w Lasach Państwowych. W ocenie Związków zarządzenie nr 16 Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych z dnia 23 lutego 2015 roku w sprawie Wewnętrznej Procedury Antymobbingowej w Państwowym Gospodarstwie Leśnym Lasy Państwowe nie spełnia swojej roli. Krajowa Sekcja Pracowników Leśnictwa NSZZ „Solidarność” złożyła po raz pierwszy projekt zarządzenia w tej sprawie dwa lata temu na ręce ówczesnego Dyrektora Generalnego LP, ponawianym do kierownictwa LP od minionego czasu kilka razy. Nadal oczekujemy zmian.

Poruszane były tematy związane z OC dla pracowników LP- program który powstał z Naszej inicjatywy, ponadto sprawy nowego umundurowania czy rozwój związku.

Fot. K. Wiśniewski