Szlachetna Paczka

Regionalna Sekcja Pracowników Leśnictwa w Pile NSZZ Solidarność oraz Zarząd Regionu Wielkopolska, oddział w Pile NSZZ Solidarność bierze udział w akcji Szlachetna Paczka!!!

Pani Marianna ma 67 lat i jest samotną osobą. Pani Marianna mieszka sama w wynajmowanym przez siebie domu. Jak sama mówi, dużym problemem jest jego ogrzanie. Opału ma niewystarczająco i musi go oszczędzać. Jak sama mówi, rozpala w piecu ok. godziny 14.00. Przez to w jej mieszkaniu jest chłodno. Pani Marianna ma trudną sytuację finansową, ponieważ spłaca kredyt, który wzięła na zakup opału. Komornik pobiera jej część emerytury. Trudna sytuacja finansowa sprawia, że kobiecie brakuje pieniędzy na żywność i leki. Jej dochód miesięczny wynosi ok. 250 zł po dokonaniu wszystkich opłat.
Pani Marianna mimo bardzo trudnej sytuacji stara się nie załamywać. Próbuje jak tylko może spłacać długi i zapewnić sobie najważniejsze potrzeby. Podejmuje się różnych prac sezonowych, jak zbieranie jagód czy kasztanów, by dorobić choć trochę pieniędzy, które przeznacza na jedzenie. Trudna sytuacja finansowa sprawia, że pani Mariannie nie zawsze wystarcza pieniędzy na żywność i leki. Dlatego bardzo cieszyłaby się z żywności i środków chemicznych, dzięki którym będzie mogła zaoszczędzić pieniądze na zakup leków. Dla kobiety wielką radość sprawiłby węgiel, którego ma mało i musi oszczędzać.

Potrzeby:

I Żywność trwała:

Herbata, Konserwy mięsne, Kawa, Olej, Ryż, Mąka, Warzywa w puszkach

II Środki czystości i artykuły higieniczne

Proszek do prania, Płyn do mycia naczyń, Mydło/żel myjący, Płyny czyszczące, Szampon

III Odzież i obuwie

Buty zimowe, kapcie- rozmiar 38

IV Wyposażenie mieszkania:

Kołdra, Koc, Ręczniki, Pościel, Poduszka

V Inne potrzeby

Lodówka – pani Marianna nie posiada własnej lodówki

VI Szczególne upominki:

kosmetyki

Najważniejsze potrzeby:

Żywność, środki chemiczne, opał- węgiel

Proszę wszystkich ludzi dobrej woli, którym los potrzebujących ludzi nie jest obojętny o wsparcie naszej inicjatywy.

Pomoc finansową prosimy przekazywać na konto Organizacji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność przy RDLP w Pile do dnia 05 grudnia 2016 roku:

BGŻ Oddział Piła nr 03 2030 0045 1110 0000 0344 7140

Z dopiskiem SZLACHETNA PACZKA

Pieniądze można również zostawiać w siedzibie Oddziału przy ulicy 11 Listopada nr 40.

Za zebrane fundusze zakupimy najbardziej potrzebne rzeczy.

Osoby, które zechcą wspomóc Naszą inicjatywę rzeczową mogą dostarczyć przedmioty opisane powyżej do siedziby RDLP w Pile (kontakt: Marzena Wojciechowska, Antoni Łosoś) lub do siedziby Oddziału (kontakt: Adam Dopierała).