SZLACHETNA PACZKA

Regionalna Sekcja Pracowników Leśnictwa w Pile NSZZ Solidarność oraz Zarząd Regionu Wielkopolska, oddział w Pile NSZZ Solidarność bierze udział w akcji Szlachetna Paczka!!!

Mamy mało czasu. Pomóżcie nam pomóc rodzinie z Piły!

Opis rodziny
Pan Mirosław (52 l.) wraz z żoną Sabiną (48 l.) wychowują 15-letnią Julię.
Pan Mirosław i pani Sabina wraz z córką jeszcze 13 lat temu tworzyli normalną rodzinę. Trudna sytuacja pojawiła się niespodziewanie, gdy doszło do wypadku pana Mirosława. Jadąc do pracy rowerem, wpadł w poślizg na lodzie i uszkodził sobie nogę na tyle poważnie, iż doznał martwicy kości. Było zagrożenie amputacji, lecz dzięki endoprotezie uniknął straty nogi. Przez wypadek pan Mirosław musiał zrezygnować z pracy, czyli jedyną osobą utrzymującą rodzinę była pani Sabina. Większość funduszy przeznaczano na leczenie pana Mirosława, często brakowało na podstawowe potrzeby. Pani Sabinie trudno jest znaleźć stałą pracę, lecz nie poddaje się i nadal szuka, mimo, że też ma problemy ze zdrowiem m.in. stany neurologiczne, przez co musi wykonywać pracę „w ruchu”. Julia także jest chora, cierpi na astmę oskrzelową. Schorzenie nie przeszkadza jej w codziennym życiu, lecz leki są drogie, rodzice stawiają na pierwszym miejscu córkę, przez co czasami nie wystarcza im pieniędzy na własne lekarstwa. Aktualnie pan Mirosław czeka na operację, która ewentualnie umożliwiałaby mu podjęcie pracy. Rodzina utrzymuje się głównie z renty pana Mirosława. Miesięcznie na jedną osobę przypada 300 zł.
Rodzina pana Mirosława mimo wielu trudności się nie poddaje. Kierują się w życiu dobrocią, ponieważ „dobro do nas wraca”. Pani Sabina nie ustępuje w poszukiwaniu pracy pomimo wielu odmów i niewłaściwych pracodawców. Wszyscy nawzajem się bardzo kochają, co daje im się, by przeżyć kolejny dzień.
Wśród najważniejszych potrzeb rodziny pan Mirosław wskazuje wannę lub prysznic do łazienki, ponieważ nie posiadają ani tego, ani tego. Istotne są także środki czystości oraz żywność, które trochę odciążą rodzinę z wydatków.

Uwaga: dla zachowania anonimowości, imiona członków rodziny mogły zostać zmienione
Potrzeby rodziny

I Żywność trwała:
Podstawowe produkty żywnościowe: Herbata, Kasza, Cukier, Konserwy mięsne, Kawa, Makaron, Olej, Konserwy rybne, Ryż, Mąka, Dżem, Warzywa w puszkach
Specjalne produkty żywieniowe: słodzik (zamiast cukru)
Inne: mleko, słodycze

II Środki czystości i artykuły higieniczne
Potrzebne środki czystości: Proszek do prania, Płyn do mycia naczyń, Mydło/żel myjący, Pasta do zębów, Płyny czyszczące, Szampon, Szczoteczka do zębów

III ODZIEŻ I OBUWIE
ODZIEŻ
Julia- Kurtka młodzieżowa, rozmiar M, ciemnego koloru
OBUWIE
Mirosław- Obuwie zimowe, ocieplane ciemne, rozmiar 43
Sabina- Obuwie zimowe, kozaki ciemne, rozmiar 39

IV Materiały szkolne:
Zeszyty, Papier kolorowy, Bloki
Inne: farbki akrylowe

V Wyposażenie mieszkania:
Kołdra, Koc, Ręczniki, Pościel, Poduszka

VI. INNE POTRZEBY:
wanna lub prysznic – rodzina nie posiada tych rzeczy, Farby (jasne) do odremontowania pokoi.
VII Szczególne upominki:
Julia: słuchawki douszne Mirosław: perfum, kosmetyki męskie Sabina: kosmetyki ( perfum, kredka do oczu)
Najważniejsze potrzeby:
wanna lub prysznic nie posiadają w łazience
żywność odciążenie od kosztów
środki czystości odciążenie od kosztów

Proszę wszystkich ludzi dobrej woli, którym los potrzebujących ludzi nie jest obojętny o wsparcie naszej inicjatywy.

Pomoc finansową prosimy przekazywać na konto Organizacji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność przy RDLP w Pile do dnia 10 grudnia 2015 roku:
BGŻ Oddział Piła nr 03 2030 0045 1110 0000 0344 7140
Z dopiskiem SZLACHETNA PACZKA
Pieniądze można również zostawiać w siedzibie Oddziału przy ulicy 11 Listopada nr 40.
Za zebrane fundusze zakupimy najbardziej potrzebne rzeczy.
Osoby, które zechcą wspomóc Naszą inicjatywę rzeczową mogą dostarczyć przedmioty opisane powyżej do siedziby RDLP w Pile (kontakt: Marzena Wojciechowska, Antoni Łosoś) lub do siedziby Oddziału (kontakt: Adam Dopierała).

Proszę wszystkich aby pomogli nam przygotować SZLACHETNĄ PACZKĘ rodzinie, która nas potrzebuje!

Paczkę przekazujemy 12 grudnia!