Wolne niedziele

Do 31 sierpnia br. potrwa zbiórka podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę. Aby projektem zajął się parlament trzeba zgromadzić co najmniej 100 tys. podpisów.

Inicjatorem obywatelskiego projektu ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele jest Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność. Obok Solidarności w skład Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej weszły również inne związki zawodowe, organizacje zrzeszające pracodawców z branży handlowej oraz stowarzyszenia i organizacje społeczne, w tym m.in. Związek Rzemiosła Polskiego, Spółdzielnie Spożywców „Społem”, Naczelna Rada Zrzeszeń Handlu i Usług, Kongregacja Przemysłowo-Handlowa, Akcja Katolicka, Polska Izba Paliw Płynnych i Polska Grupa Supermarketów. Ponadto projekt zyskał poparcie polskich Biskupów, wyrażone w stanowisku Konferencji Episkopatu Polski w dniu 8 czerwca 2016 r.
W projekcie znalazły się liczne wyjątki dopuszczające handel w niedziele. Ma on być możliwy m.in na stacjach benzynowych, w piekarniach, sklepach usytuowanych na dworcach kolejowych i lotniskach czy w kioskach z prasą. Otwarte w niedziele będą mogły być również małe, osiedlowe sklepy pod warunkiem, że za ladą stanie ich właściciel. Projekt zakłada też m.in. ustanowienie siedmiu tzw. niedziel handlowych w ciągu roku. Sklepy mają być czynne m.in. w niedziele poprzedzające Boże Narodzenie oraz Wielkanoc oraz w okresach, w których organizowane są wyprzedaże.

Krajowa Sekcja Pracowników Leśnictwa NSZZ ?Solidarność? wspiera działania Komisji Krajowej NSZZ ?Solidarność? oraz Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej Ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę i również zbiera podpisy pod  tą inicjatywą.

Zwracamy się do wszystkich struktur związkowych ZOZ, MOZ, RSPL, MSPL z naszej branży o zbieranie podpisów i wysyłanie na adres Przewodniczącego Jacka Cichockiego do Torunia.