XVII Mistrzostwa Polski Leśników w Tenisie Stołowym

W oparciu o Decyzję nr 503 znak: GK.166.324.2016 Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych, w dniach 17-19 listopada 2016 roku, w Ornecie, odbyła się wielofunkcyjna impreza pracownicza, wyczerpująca znamiona wspólnego przedsięwzięcia jednostek organizacyjnych Lasów Państwowych, pod nazwą XVII Mistrzostwa Polski Pracowników Lasów Państwowych w Tenisie Stołowym.

W tym roku 84 zawodników gościła RDLP w Olsztynie, a gospodarzem i współorganizatorem było Nadleśnictwo Orneta. Ze zgłoszonych czternastu, w kategorii kobiet konkurowało 12 pań, z których najlepszą okazała się Aleksandra Dolak z RDLP w Szczecinku. Miejsce drugie zajęła ubiegłoroczna mistrzyni Monika Idczak z RDLP we Wrocławiu, a trzecia lokata przypadła Bogumile Kiedrowskiej z RDLP w Toruniu.

W kategorii kadry kierowniczej zdobywcą tytułu mistrzowskiego został Piotr Niemiec ? Nadleśniczy Nadleśnictwa Bytnica /RDLP w Zielonej Górze/. Tytułem wicemistrzowskim musiał się zadowolić Sławomir Lipski ? Naczelnik Wydziału KiAW, po 5-setowym pojedynku finałowym. Na podium stanął też Nadleśniczy N-ctwa Sławno / RDLP w Szczecinku / Sylwester Kupczyk, który przyznał się, że ten wynik zawdzięcza całorocznym treningom.

W kategorii ogólnej po tytuł mistrzowski sięgnął Andrzej Świerczek / N-ctwo Karnieszewice, RDLP w Szczecinku /, któremu uległ ubiegłoroczny mistrz Roman Skrzekut / N-ctwo Suwałki, RDLP w Białymstoku /, miejsce trzecie w grach singlowych zdobył obrońca lokaty z 2015 roku Ryszard Kulak / N-ctwo Międzylesie, RDLP we Wrocławiu/.

W grach deblowych doszło do sensacji. W finale spotkały się pary z RDLP w Szczecinku, gdzie po zaskakująco równym poziomie gry, lepszymi okazali się Andrzej Świerczek i Sebastian Rosołowski / N-ctwo Karnieszewice i N-ctwo Manowo/, którym ulegli w piątym secie Leszek Duda i Karol Sztobnicki / N-ctwo Złocieniec i Sławno /. Po brąz w tym roku sięgnęli Roman Skrzekut i Stanisław Gąsior z RDLP w Białymstoku /Nadleśnictwa Suwałki i Borki /.

W klasyfikacji drużynowej bezkonkurencyjną była ponownie drużyna RDLP w Szczecinku, w składzie: Sebastian Rosołowski, Andrzej Świerczek, Karol Sztobnicki, Sylwester Kupczyk, Daniel Lemke, Aleksandra Dolak,i Leszek Duda, zdobywając 266 punktów. Na uwagę zasługuje fakt, iż pierwsi trzej zawodnicy grają w II-ligowym Klubie Sportowym Darz Bór Karnieszewice, będącym liderem rozgrywek ligowych po pierwszej rundzie. Miejsce drugie, z 223 dorobkiem punktowym, wywalczyli reprezentanci RDLP w Katowicach, w składzie: Marta Szatanik, Stanisław Frasek, Bartosz Fent, Jarosław Kubica oraz Leszek Wasiak. Brąz z wielkim zadowoleniem przyjęli zawodnicy RDLP we Wrocławiu. Punktującymi zawodnikami byli: Monika Idczak, Ryszard Kulak, Edward Tereszczyn, Mirosław Aniołek i Tomasz Stachera, zdobywając 209 punktów.

Gratulacje oraz gorące słowa podziękowania, należą się Dyrekcji RDLP w Olsztynie oraz Nadleśnictwu Orneta, za duży wkład organizacyjny i osobiste zaangażowanie wielu pracowników w oprawę zawodów.

XVIII Mistrzostwa Polski Pracowników Lasów Państwowych w Tenisie Stołowym planowane są na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Pile.

Przewodniczący Sztabu Organizacyjnego

Zbigniew Kuszlewicz

Foto pilskiej reprezentacji (autor. K. Zblewska)

przechwytywanie         przechwytywaniez