Zaopatrzenie leśników w sorty mundurowe

Od kilku lat pracownicy nadleśnictw RDLP Piła zaopatrywani są w sorty mundurowe na miejscu w swoich jednostkach. Sorty dowożone są przez upoważniony podmiot, z którym konkretne nadleśnictwo podpisało w danym roku umowę. Z reguły jest to Zespół Składnic Lasów Państwowych w Stargardzie.

Wcześniej leśnicy z naszej dyrekcji wyjeżdżali na zewnątrz i zaopatrywali się w składnicy lub u innego dystrybutora odzieży. Czy dowożenie sortów mundurowych bezpośrednio do nadleśnictwa sprawdziło się i jest dobrym rozwiązaniem?

Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale prosta i tak naprawdę ankieta przeprowadzona w szerszym zakresie mogła by dać bardziej obiektywne spojrzenie na to zagadnienie. Dlatego też w dalszej części treści znajdzie się ankieta elektroniczna dotycząca tego problemu.

Temat zaopatrzenia w sorty mundurowe powraca jak bumerang na spotkaniach Regionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ Solidarność RDLP Piła. Zgłaszane są różnego rodzaju oddolne uwagi i postulaty wobec których nie można przejść obojętnie. Dowożenie sortów do nadleśnictw oznacza dla wielu pracowników  problemy i komplikacje ale ten system ma też swoje pozytywne strony.

Do najczęściej zgłaszanych problemów związanych z dowożeniem sortów należą:

• opóźnienia dostaw do nadleśnictw oraz dostawy niekompletne
  • kłopoty z dopasowaniem rozmiarów i wynikające z tego kolejne opóźnienia z wymianami
  • problemy z przymierzaniem sortów w odpowiednich warunkach

Do pozytywnych aspektów dowożenia sortów można zaliczyć:

• wyeliminowanie dojazdów dużych grup pracowniczych do zespołu składnic, co w przypadku niektórych nadleśnictw może stanowić znaczną odległość
  • wyeliminowanie pobierania ubrań zamiennych za sorty mundurowe (niezgodnych z wzorcem)

………………………………………………………………………………………………………………………………..

ANKIETA

Czy dowożenie sortów mundurowych do nadleśnictw jest dobrym rozwiązaniem dla pracowników?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...